WordPress Gelişmiş SEO Rehberi

WordPress Gelişmiş SEO Rehberi

WordPress sitenizi SEO çalışmaları ile ara motorlarında üst sıralara çıkarmanız mümkün. WordPress’in SEO dostu bir alt yapısı var elbet. Fakat bu tek başına yeterli gelmeyecektir. WordPress’de profesyonel bir SEO çalışması için bir eklentiye ihtiyacınız olacak. Bu yazımızda WordPress SEO nasıl yapılır bunları anlatacağım.

WordPress Gelişmiş SEO Rehberi

Başlangıç WordPress SEO Temelleri

1. Mobil ve SEO Uyumlu Tema

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunu mobil kullanıcılar oluşturmaktadır. Web sitenizde kullanmak istediğiniz tema mobil ve SEO uyumlu olmalıdır. WordPress tema seçimi için worapp.com/dogru-tema-nasil-secilir yazımı incelemenizi tavsiye ediyorum. Tema için kullanacağınız yan eklentilerde SEO dostu ve Mobil uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

2. Güvenilir ve Sorunsuz Hosting

Kullanıldığınız hosting sitenizin güvenliğini ve performansı olarak etkilemektedir. Bu sebeple güvenilir bir hosting firması seçmeniz oldukça önemli. Kullanıldığınız hosting sorunsuz bir alt yapı sunmalıdırç

Hosting olarak hozzt.com firmasını kullanıyorum. Yıllardır sorun yaşamadım. Sizlerede tavsiye ederim

3. Kendini İspatlamış Bir WordPress SEO Eklentisi Yükleyin

Sitemizi optimize edebilmek için bir SEO eklentisine ihtiyacımız var. Kullanacağımız SEO eklentisi kendini kalite ve güven anlamında ispat etmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirime emeklerimizin tam karşılığını alamayız.

  • All in One SEO Pack
  • Yoast SEO
  • Rank Math

Bu makale boyunca All in One SEO Pack SEO eklentisi üzerinden devem edeceğim. All in One SEO Pack SEO eklentisi kurulumu ve yapılandırılması için worapp.com/all-in-one-seo makalemi inceleyebilirsiniz.

4. Tercih Edilen Alan Adını Seçin

WordPress web sitenizi kurduğunuzda, sitenizin URL’sinde www (https://worapp.com) veya www olmayan (https://worapp.com) kullanmak isteyip istemediğinizi seçmeniz gerekir. Arama motorları bunları iki farklı web sitesi olarak kabul eder, bu nedenle seçeneklerden birini seçmeniz ve daima kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

WordPress SEO Tercih Edilen Alan Adını Seçin

Kontrolleri gerçekleştirmek için. WordPress yönetici paneline giriş yapın ve Ayarlar > Genel yolunu takip edin. Burada tercih ettiğiniz alan adını seçebilirsiniz.

Bunlarla beraber web sitenizin bir SSL sertifikası olması gerekmektedir. SSL sertifikanızı sorgulamak için sslsorgulama.com adresini ziyaret edebilirsiniz. SSL sertifikanız var ise sitenizi HTTPS kullanarak çalıştırmanız gerekir. Yüklü bir sertifikanız yoksa hosting sağlayıcısı veya sitenizin geliştiricisi ile iletişime geçmeyi düşünebilirsiniz. Ücretsiz olarak ise Let’s Encrypt çözümünü kullanmayı deneyebilirsiniz.

5. Sitenizin Görünürlük Ayarlarını Kontrol Edin

WordPress, web sitenizi arama motorlarından gizlemek için seçeneklerle birlikte gelir. Bu seçeneğin amacı, web siteniz internete açılmadan önce siteniz yapım aşamasındayken. Site üzerinde çalışmanız için size zaman vermesidir. Ancak site hazır olduğunda bu seçeneği kapatmayı unuttuğumuzda. Web sitesi arama motorları tarafından ulaşılamaz olacaktır.

WordPress SEO Sitenizin Görünürlük Ayarlarını Kontrol Edin

Web siteniz arama sonuçlarında görünmüyorsa, yapmanız gereken ilk şey bu seçeneğin işaretlenmemiş olduğundan emin olmaktır. Bunu yapmak için; WordPress Yönetim Paneli > Ayarlar > Okuma bölümünden arama motoru görünürlüğü alanını kontrol etmelisiniz.

6. SEO Dostu Kalıcı Bağlantıları Kullanın

SEO dostu URL’ler, sayfanın içeriğini açık bir şekilde açıklayan kelimeler içerir. Hem insanlar hem de arama motorları tarafından okunması kolaydır. SEO dostu bir URL yapısı aşağıdaki şekilde olmalıdır;

  • https://www.worapp.com/wordpress-seo
  • https://www.worapp.com/category/wordpress

Bu URL’ler SEO dostudur. Kullanıcılar URL bakarak içerik hakkında bilgi sahibi olabilirler. SEO dostu olmayan URL’ler ise;

  • http://www.worapp.com/archives/1071
  • http//www.worapp.com/?p=1923

Bunlar SEO dostu URL’ler değiller.

WordPress SEO Dostu Kalıcı Bağlantıları Kullanın

WordPress kullanıyorsanız özel bir URL yapısı seçebilirsiniz. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolunu kullanarak buradan seçiminizi yapabilirsiniz. SEO dostu bir yapı kullanmak istiyorsanız “Yazı İsmi” seçeneği sizin için en doğru seçenek olacaktır.

7. Sitenizi Google Search Console’da Doğrulayın

Web sitenizi Google kayıt etmek için Google Search Console aracını kullanabilirsiniz. Kurulumu oldukça basittir.

Google da oturum açtıktan sonra search.google.com adresini ziyaret edin. Sol tarafta ki menüden yeni bir mülk ekleyin. Doğrulama seçeneği olarak HTML Etiketi yöntemini seçin. Size verilen HTML kodu alarak web sitenize eklemeniz gerekmektedir. All in One SEO Pack eklentisinin ayarlarına girmek için. All in One SEO Pack > Genel Ayarlar > Web Yöneticisi Doğrulama yolunu takip edin. Ardından HTML etiketini “Google Search Console” kutusuna girin.

WordPress SEO Sitenizi Google Search Console’da Doğrulayın

Google Doğrulama Kodu alanına size verilen HTML kodu girin ve kaydedin. Google Search Console’dan web sitenizi doğrulayın. Doğrulama bittikten sonra Google Search Console’a site haritanızı eklemeniz gerekmektedir.

All in One SEO Pack sizlere varsayılan bir site haritası vermektedir. Site haritanız https://www.worapp.com/sitemap.xml (domain adresi farklı olacaktır.) biçiminde olacaktır.

Google Search Console’da sol menüden Site Haritaları seçeneğini seçin. Yeni bir site haritası ekleyin bölümüne site haritanızın adresi yazın ve gönder butonuna tıklayın. Google Search Console kısmı şimdilik bu kadar.

WordPress SEO İpuçları: Sayfaları ve Yazıları Optimize Etme

WordPress SEO Temellerini öğrenip uyguladıktan sonra web sitenizdeki sayfaları ve yazılar optimize etmeniz gerekiyor.

8. Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Anahtar kelime araştırması yaparak yazınızın içeriğini optimize edebilirsiniz. Aslında anahtar kelime araştırması henüz içerik oluşturmadan önce yapılmalıdır. Anahtar kelimler belirlendikten sonra içerik oluşturulur ise. Daha düzenli ve okunabilir bir içeriğe sahip olursunuz.

Anahtar kelime araştırması için Ahrefs ve SEMrush araçlarını kullanabilirsiniz.

9. Okunulabilir İçerikler Oluşturun

Hemingway App Aracı sizlere okunabilirlik açısından hazırlanması için size yardımcı olacaktır. ss aracına ulaşmak için hemingwayapp.com adresini ziyaret edebilirsiniz

İçeriğinizi Hemingway App ile yazın ve sağ tarafta yer alan Grade skorunun 4 ve altında bir oran olmasına özen gösterin.

WordPress siteniz ile Google’da üst sıralarda yer almak istiyorsanız. Harika içerik oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekir.

10. Sayfalar ve Yazılar İçin Özel URL’ler Oluşturun

WordPress varsayılan olarak URL’leri içerik başlığından almaktadır. Bazen bu URL’ler çok fazla uzun olabiliyor. Bu sebeple arama motorlarında URL kesilmesi olabiliyor.

Örneğin “WordPress Gelişmiş SEO Rehberi” adlı bir yazımız var. Bu yazımızı görmek isteyen kullanıcılar arama motoruna WordPress SEO yazacakla o zaman bizler de URL’imizi worapp.com/wordpress-seo olarak oluşturmamız oldukça mantıklı olacaktır.

11. İçerik Başlıkları Optimize Edin

Her bir içeriğin bir sayfa başlığı vardır. Sayfa başlıkları H1 olarak tanımlanmaktadır. H1 yani Heading 1 sayfanın birinci başlığı anlamına gelmektedir. H1 bir HTML etiketidir.

H1 etiketini sayfa içerisinde bir adet kullanmamız gerekmektedir. H2-H6 etiketlerinde böyle bir sınırlanma yoktur. Peki H1 ve H2-H6 başlıları nasıl kullanılmalıdır?

WordPress SEO İçerik Başlıkları Optimize Edin

Şöyle düşlenebiliriz WordPress All in One SEO Eklentisi adlı bir yazımız var. Başlık sırlaması ana başlık ve alt başlıkları şeklinde olmalıdır. Bir örnekte bakalım.

  • WordPress All in One SEO Eklentisi (H1)
    • Eklenti Kurlumu (H2)
    • Eklenti Yapılandırması (H2)
      • Arama Görünümü (H3)
      • Başlık Ayırıcı(H3)

Heading başlık sırlaması bu şekilde olmalıdır.

12. Özgün Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamalar Oluşturun

Sayfa başlıklar içerik hakkında kullanıcılarınıza ve arama motorlarına bilgi vermektedir. Kullanıcılarınız arma motorlarında arma yaparken sayfa başlıklarını ve Meta açıklamalına göre sitenizi ziyaret etmektedir. Google yani arama motorları sıralamasında sayfa başlıkları ve Meta açıklamaları önemli bir kriterdir.

All in One SEO eklentisi kullanıyorsanız worapp.com/all-in-one-seo yazımızda Arama Görünümü kısmından otomatik sayfa başlıkları oluşturabilirsiniz. Ben sayfa başlığı olarak içerik başlığına ek olarak marka adını yazıyorum.

İçeriğe özel olarak da Sayfa başlığı ve Meta açıklaması oluşturabilirsiniz.

WordPress SEO All in One SEO Snippet düzenleme

Snippet değişkenlerini kullanabilir, sayfa başlıklarını özel olarak düzenleyebilirsiniz.

Snippet ile Meta açıklamalarınızda düzenleyebilirsiniz. Meta açıklamalar artık doğrudan bir sıralama faktörü değildirler. Bunlar tıklama oranı nedeniyle sitenizin performansını dolaylı olarak etkilerler. Cazip açıklamalar yazmak için zaman ayırmaya değer bir kısımdır. Bunların 160 (110-145 karakter olması daha iyi olacaktır.) karakter uzunluğunda olması önemlidir.

13. İçeriklerinizde Dahili Linkleri Kullanın

Dahili linkler ziyaretçileriniz sitenizde daha rahat gezinmesine olanak sağlar. Ziyaretçileriniz ilgili içeriklere doğru bir biçimde ulaşması için dahili bağlantılar oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekir ise, şu an WordPress Gelişmiş SEO Rehberi yazımızı okuyorsunuz. Bu yazımızda eklenti olarak All in One SEO eklentisi üzerinden anlatıyoruz. o zaman bizlerin bu yazıda worapp.com/all-in-one-seo adresini kullanımlarımıza göstermemiz oldukça yararlı olacaktır.

14. Görselleri Optimize Edin ve Altı Başlık Ekleyin

İçeriklerinizde Resim ve Video kullanmak oldukça önemlidir.

Görsellerin isimleri ve alt başlıklarından önce optimize edilmesi gerekmektedir. Sizlere kendimin sürekli kullandığı TinyPNG sitesini öneriyorum. Süper bir optimizasyon hizmeti vermektedirler. Üstelik TinyPNG WordPress Eklentisinde mevcut. WordPress TinyPNG eklentisini kurulumu ve kullanımı için worapp.com/wordpress-tinypng adresini ziyaret edebilirsiniz.

İçeriğinize bir resim eklediğinizde resmin adı resmi anlatmalıdır. Aksi takdirde yarasız bir isim verirseniz. Arama motorları tarafından bu konudan ödül alamazsınız. Örneğin SEO eklentileri ile ilgi bir resim eklediniz. İçeriğinize eğer resim adı resim12asd.png ise bu yanlış bir isim olacaktır. Doğrusu seo-araclari.png olmalıdır. Resim adları içek ile ilgi olmalıdır. Bununla beraber Türkçe karakter içermemelidir. (Ö,ö,Ç,ç,İ vb.) Çünü resim adları URL olarak da gözükmektedir. Temiz URL yapısı SEO açısından oldukça önemledir.

Görsellerinize mutlaka alternatif metin ekleyin. Alt etiketler görme engelli kullanıcılara ekran okuyucu kullanırken. Görselleri anlama fırsatı sunmaktadırlar. Bununla birlikte arama motorlarına içerik ve görüntüler hakkında açıklamalar ulaştırmaktadırlar.

WordPress SEO Görsel Alt Başlık Ekleme

Alt metni eklerken dikkatli olmalısınız. Görseli en iyi şekilde yansıtacak alt metin bulmaya özen göstermelisiniz.

Gelişmiş WordPress SEO İpuçları: Site Performansını Sonraki Seviyeye Taşıyın

Yukarıdaki ipuçlarını ve tavsiyeleri takip ederseniz. WordPress SEO’nun temel bilgilerini hızlı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız. Bu adımları, oluşturduğunuz her sayfa ve her gönderi için bir kontrol listesi olarak düşünmelisiniz.

Bunların yanı sıra, sitenizin performansını artırmak ve rakiplerinizin üzerinde yer almasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz daha farklı şeyler de vardır. Aşağıda yer alan gelişmiş SEO taktiğinden ihtiyacınız olanları kullanmayı deneyebilirsiniz.

16. Cache Eklentisi Yükleyin

Cache Eklentileri sayesinde tüm sitenizin sayfa yükleme hızını artırabilirsiniz. Özelikle Statik dosyalarınızı yani CSS ve JavaScript  vb. dosyaları ön belleğe alabilirsiniz. sizlere kendimin de kullandığı NitroPack Eklentisi tavsiye ediyorum. Eklentinin kurulumu ve kullanımı için worapp.com/nitropack yazımı inceleyebilirsiniz.

Site hızını artırmak için Görselleri de optimize etmeniz gerekmektedir. 14. Görselleri Optimize Edin ve Altı Başlık Ekleyin başlığında bu konuyu antalmıştım.

18. Etiket Sayfalarını ve Düşük Değerli İçerikli Noindex Yapın

WordPress kategoriler ve etiketler dahil olmak üzere farklı sayfa sınıflandırması kullanmaktadır. Kategoriler, özellikle içeriği bir araya getirmek için harika bir amaca hizmet etmektedirler. 

Etiketler kategorilere göre daha az kullanılmaktadır. Etiketler kategorilere göre daha az ziyaretçi çekmektedir. Bu sebeple az ziyaretçi çeken Etiketleri ve İçerikleri Noindex Yapmalıyız. Etiketler için worapp.com/all-in-one-seo yazımızda bu işlemi birlikte yapmıştık.

19. Schema Biçimlendirmesini Kullanın

Schema biçimlendirmesi, içeriğinize ve verilerinize bağlam ekleyerek SEO çalışmalarınızı geliştirmenize yardımcı olabilecektir. Google’ın içeriğinizi anlamasına, farklı ve kullanışlı şekillerde sunmasına yardımcı olur. Bu da bir arama deneyiminin geliştirilmesi anlamına gelmektedir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, sayfalarınıza bağlam ekleyerek, yalnızca daha yüksek sırada yer almakla kalmazsınız. Aynı zamanda sayfanız gösterim aldığında da tıklanma alma olasılığını artırmış olursunuz.

All in One SEO Pack Eklentisinde Schema Biçimlendirmesini için.

All in One SEO Pack > Arama Görünümü > Genel Ayarlar > Bilgi Grafiği Sekmesinden yapabilirsiniz.

20. Güncelleme Tarihini Kullanın

Her zaman güncel ve alakalı olduğundan emin olmak için eskiyen içeriklerinizi düzenli olarak güncelleyin. Ancak burada sıkça sorulan bir soru akıllara gelmektedir. Sayfanızın yayın tarihiyle oynamak yerine güncelleme tarihini ön plana çıkarmanız çok daha doğru olacaktır.

Arama motoru sonuç sayfasında içeriğin yayınlanma tarihini değil de son güncellenme tarihini gösterirseniz. Bilgilerin güncelliği ve güvenilirliği konusunda onlara güven verebilirsiniz. WP Last Modified Info eklentisini kullanarak. WordPress sayfalarınıza ve yazılarınıza son güncellenme tarihi bilgisini kolayca ekleyebilirsiniz.

Ortalama konumu iyi olan içeriklerinizi güncellemenizi kesinlikle önermem. Ortalama konumu 10 ve üzeri olan içerikleri değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Ayhan KARAMAN – SEO UZMANI

Sonuç

WordPress en SEO dostu içerik yönetim sistemlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. WordPress’in bu kadar popüler olmasının temel sebeplerinden biri kullanıcı dostu olmasıdır. Ancak durum sadece kullanıcı dostu olmakla sınırlı değildir. Sadece birkaç eklenti kurarak sitenizin SEO açısından yarışabilir bir hale getirme şansınız vardır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir